Handelsregels trendlijnen

Uit de voorgaande hoofdstukken kunnen een aantal belangrijke handelsregels gedestilleerd worden. Deze regels zijn een hulpmiddel om snel uw aan- of verkoopbesluit te controleren op juistheid.

Stop-loss

Een belangrijk begrip bij het handelen is de stop-loss. De stop-loss is een koersniveau waarbij u uw ingenomen positie weer sluit om een verder verlies te voorkomen. Stel, u heeft aandelen gekocht omdat u denkt dat de koers verder stijgt. Als uw voorspelling niet uitkomt en de koers daalt, dan is het verstandig om tijdig de aandelen weer te verkopen. Anders loopt u kans om, in het ergste geval, uw gehele investering te verliezen. Het koersniveau waarbij het verstandig is om te verkopen noemen we het stop-loss niveau.

Regels

  1. Handel in de richting van de trend. Als de trend omhoog is, zoek dan naar koopkansen en als de trend omhoog is naar verkoopkansen.
  2. Als de koers de horizontale steun- of weerstandslijn nadert moet de stop-loss opgetrokken worden tot vlak bij de actuele koers.
    De stop-loss bij de weerstandslijn beschermt het grootste deel van de winst. Als de trend sterk genoeg is zal de koers de weerstandslijn passeren. Als de koers de weerstandslijn niet weet te passeren wordt er geen hogere top gevormd (in een stijgende trend) of een lagere bodem (in een dalende trend). Dat is een teken van zwakte en wellicht nadert de trend z’n einde. De stop-loss stelt het grootste deel van de winst veilig.
    De stop-loss bij de steunlijn beschermt u tegen grotere verliezen. Als de koers de steunlijn doorbreekt, wordt de huidige trend doorbroken en is het verstandig uw verlies te nemen. Plaats de stop-loss niet te dicht bij de genoemde niveaus, anders is er geen ruimte voor uitschieters. Let op de volatiliteit (beweeglijkheid) van de koers bij het bepalen van een goede afstand tot de steun- of weerstandslijn.
  3. Vaak keert de koers na het breken van een steile trendlijn terug naar de vorige top of bodem, een zogenaamd technisch herstel. Als daarbij sprake is van een dalende omzet, is dat een indicatie dat de trend echt ten einde is en biedt een mooi uitstapmoment of instapmoment.